Дозиране

    Основни насоки при дозирането на “Е3АФА”

    Макар че Е3АФА е храна, тя има мощно въздействие върху организма, затова е важно всеки човек да намери /или да се консултира/ дозата, съобразена с индивидуалните му особености, за да получи оптимален резултат. Освен това, във времето дозите се променят. В началото може да имате нужда от по-голямо количество водорасли, а след известен период от време, който е различен в зависимост от конкретния случай, дозата може да се намали до поддържаща. Дадените по-долу съвети са ориентировъчни и се базират на дългогодишния ми опит с Е3АФА.

    Какво е важно да знаете:

    1. Дозата на Е3АФА зависи от: телесното тегло, от основната обмяна, от възрастта, от физическата и психическа натовареност на конкретния човек, от здравословното му състояние . 

    2. Е3АФА е най-добре да се приема сутрин, в ранните часове на деня, тъй като дава много енергия и тонус на организма. Изключение правят хората, които се нуждаят от енергия  през нощта – нощни смени, нощно шофиране и т. н. Изключение правят и хората с т. нар. сънна апнея, за които е препоръчително да приемат водораслите 3-4 часа преди сън.

    3. Обикновено еднократният прием сутрин на гладно на 1-2-3 капсули е достатъчен за поддържането на организма в отлична форма.

    При хора с тегло около 50-60 кг 1 капсула дневно от 500 мг може да се окаже достатъчна. Съответно средната доза за тези с тегло 70-85 кг е  2 капсули по 500 мг дневно, приети наведнъж. При хора с по-високо тегло, например над 100 кг- 3 капсули дневно, отново приети наведнъж.

    4. Как се започва! Най-добре е да се започне с количество, по-малко от необходимото и постепенно да се достигне препоръчваната за съответните килограми доза. Например, ако за един човек оптималната доза е 3 капсули, първите 3-4 дни започва с една капсула/дневно, следващите няколко дни прибавя още една и след още седмица и третата капсула. Този подход е препоръчителен при хора със здравословни проблеми. При децата, както и при млади и здрави хора може да се започне директно с подходящата за тях доза.

    5. Как да се ориентирате дали приема на Е3АФА е оптимален! Обикновено още първите дни от приема на Е3АФА се усеща положителна разлика в начина, по който се чувствате. Ако до 10 дни не усетите тази разлика, това може да е знак, че дозата, която приемате е недостатъчна за вашия организъм. И обратно – ако чувствате прилив на енергия, повишена издръжливост и концентрация, по-добро настроение и имате по- дълбок сън, значи сте намерили оптималното за вас количество водорасли.

    6. Кои са сигналите, които показват, че приеманата от вас доза е по-голяма от необходимата и трябва да бъде намалена! Ако заспивате по-трудно в сравнение с времето, когато не сте приемали водорасли, ако се чувствате напрегнати без конкретна причина, това може да е знак, че прекалявате с дозата. При жени във фертилна възраст, голямата доза води до съкращаване на менструалния цикъл. Ако например този период от 28-30 дни, се съкрати под 25-23 дни, е желателно дозата да се редуцира. 

    7. Препоръчителни дози при деца:

   - при деца между 10 и 14 години – 1-2 капс./дневно ;

   - при деца мужду 5 и 10 години – 1/2 до 1 капс./дневно;

   - от 3 до 5 години – 1/3  до ½ капс./дневно;

   - от 1 до 3 години – ¼ до 1/3 капс./дневно.

    При заболяване може да се примине от еднократен прием на двукратен, като вторият прием да не е по-късно от 14 часа.

    За по-лесно дозиране при децата бихте могли да отворите капсулата и необходимото количество от нея да разтворите във фреш, сок или мляко.

    Желая Ви успех и съм на разположение за консултации при необходимост от по-детайлизирана преценка.

    Д-р Диана Стоянова